Klasický řízek je osvědčená klasika nejen pro slavnostnější příležitosti. Nyní si ovšem tento kulinářský skvost ještě trochu vylepšíme.
Ingredience:
2–3 vepřové krkovice nebo kotlety
150 g strouhanky
4 lžíce nastrouhaného parmazánu
3 vejce
1 dl mléka
100 g polohrubé mouky
sůl, pepř
rostlinný olej na smažení
1/2 citronu
petrželka na ozdobu
Postup:
Připravte si tři talíře. Do jednoho rozklepněte vejce, přidejte mléko, sůl a pepř a také nastrouhaný sýr. Dobře promíchejte. Druhý talíř naplňte moukou, třetí strouhankou. Maso lehce osolte a opepřete.
Nejprve ho obalte v mouce, následně ve vejci a poté ve strouhance. Aby bylo těstíčko krásně křupavé, ještě jednou každý plátek masa obalte ve vejci i ve strouhance. V hlubší pánvi si rozpalte olej a každý řízek osmažte dozlatova.
Hlídejte, ať se nepřipálí. Podávejte se šťouchanými nebo opečenými bramborami posypanými čerstvou petrželkou. Nezapomeňte si řízek pokapat trochou citronové šťávy.
• Náš tip: Řízek před podáváním trochu posypejte parmazánem.
Wow, tohle musí být gurmánský zážitek! Už se nemůžu dočkat, až to vyzkouším. Díky za skvělý recept. Určitě to okoření obyčejný večer.