Suroviny:
1 kg šunky s kůží
200 ml jablečného džusu
4 lžíce medu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce třtinového cukru
1 snítka rozmarýnu
1 lžíce másla
sůl
pepř
Postup:
Povrch šunky nařežte do mřížky, lépe pak nasákne všechny vůně a její chuť bude výraznější. Vložte ji do hlubšího pekáčku a zalijte jablečným džusem. Položte na ni snítku rozmarýnu, zakryjte víkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.
V misce smíchejte med, hořčici, olivový olej a třtinový cukr. Touto směsí šunku ze všech stran potřete a pečte dalších 30 minut, dokud cukr nezkaramelizuje a na jejím povrchu se nevytvoří lesklá glazura.
Omáčku slijte do kastrolu, přidejte do ní vychlazené máslo, osolte, opepřete a metličkou ji vyšlehejte dohladka.
Upečenou šunku krájejte ostrým nožem na co nejtenčí plátky a ty přelijte vzniklou omáčkou. Jako příloha se nejlépe hodí pečená zelenina nebo brambory. Skvěle ji doplňují také pečené baby mrkvičky.
Tip!
Místo jablečného džusu klidně použijte pomerančový.
Úžasný recept! Miluji experimentování s klasickými jídly a tahle varianta s jablečným džusem a medem zvučí opravdu slibně. Rozhodně vyzkouším!
Já už se na ty Velikonoce fakt těším! Tenhle recept vypadá jednoduchý, akorát bych asi olej nechala obyč, to s tím olivákem mi nedělá. Jinak super!