Je řazeno mezi pokrmy patřící do královské snídaně.
Ingredience:
2 žemle
2 vejce
2 plátky uzeného lososa
čerstvý kopr
vinný ocet
sůl
Holandská zálivka:
70 g přepuštěného másla
2 žloutky
50 ml bílého vína
citronová šťáva
mletý pepř
chilli
sůl
Postup:
Nejdříve si připravíme omáčku. K žloutkům přilijeme víno a osolíme. Mísu postavíme nad vodní lázeň a stále šleháme, dokud žloutky nezačnou houstnout. Pomalu zašleháváme zchladlé máslo. Dochutíme citronovou šťávou, solí a chilli.
Příprava vajec: Dáme do hrnce vařit vodu s trochou octa a špetkou soli. Když dojde voda k varu, ztlumíme a necháme zlehka probublávat. Poté uděláme lžící mírný vír a doprostřed vlijeme vejce. Žloutek se díky vodnímu víru obalí bílkem. Ve vodě ponecháme 3 až 4 minuty.
Rozkrojíme žemle, dáme na ně rukolu, plátek uzeného lososa, na něj vejce a zalijeme holandskou omáčkou.