Hovězí jazyk se sice vaří déle, ale můžete ho jíst teplý třeba s bramborovou kaší, nebo studený jako lehkou večeři či netradiční pohoštění.
Potřebujete:
1 ks hovězího uzeného jazyka, 3 stroužky česneku, 1 menší cibuli, 3 bobkové listy, 10 kuliček celého pepře, 2 brambory, sůl, 1 kelímek smetany, 2 lžíce mouky, 1 salátovou okurku, 5 rajčat, 1 listový salát, 1 pomeranč, 1 tatarskou omáčku
Postup:
Jazyk omyjte, česnek oloupejte a nakrájejte na plátky, oloupanou cibuli na proužky. Vše dejte do tlakového hrnce, přidejte bobkový list, pepř a špetku soli, zalijte vodou a nechte vařit doměkka, minimálně hodinu.
Jazyk vyjměte z vývaru a oloupejte z něj silnou kůži. Pak ho nakrájejte na tenčí plátky.
Salát, okurku a rajčata omyjte, rozdělte na talíře list salátu, rajčata nakrájená na měsíčky a plátky okurky. Doplňte na kolečka nakrájeným pomerančem a tatarskou omáčkou.
Vývar nevylévejte, budete z něj mít dobrou polévku. Do vývaru přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory a povařte ještě 10 minut. Ve smetaně rozšlehejte mouku, přilijte do polévky a dalších 5 minut povařte. .