Potřebujete:
50 g sádla, 500 g hladké mouky, 2 vejce, 200 g cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 125 g hery, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček měkkého tvarohu, 3 lžíce hnědého rumu, 120 g rozinek, 60 g nasekaných ořechů, 30 g mandlí, 30 g kandovaného nebo sušeného ovoce, máslo na potření, moučkový cukr na obalení
Postup:
Smíchejte sádlo, mouku s práškem do pečiva, oba cukry, heru, vejce a tvaroh, přilijte rum a na vále vypracujte na vláčné těsto. Přidejte rozinky, nasekané ořechy, mandle a kandované ovoce a zapracujte je do těsta.
Těsto rozdělte na poloviny a z každé vytvořte váleček. a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
Po upečení štolu ještě teplou potřete rozpuštěným máslem a obalte v moučkovém cukru s vanilkou. Po vychladnutí zabalte do alobalu a uložte v chladnu asi na 3 týdny. Chutná ale i čerstvě upečená.