Zářivě bílé zuby jsou znamením krásy a zdraví. Nedaří se vám potřebného stupně bělosti dosáhnout? Možná jíte a pijete nesprávné nápoje a potraviny.
Věděli jste, že některá jídla a nápoje mohou způsobovat žloutnutí zubů? A není to jen káva, čaj, červené víno, cola nebo borůvky. O některých z nich jste to možná dosud netušili. Na co si tedy dávat pozor?
Energetické nápoje i bílé víno
Máte rádi džus, bílé víno či energetické drinky? Tyto nápoje sice nejsou tmavé a samy o sobě zabarvení nezpůsobují, ale obsahují kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu. Zuby jsou pak náchylnější k nežádoucímu zbarvení.
Zrádné čaje
Čaje obecně na sklovině způsobují ještě horší pigmentaci než káva. Ty bílé nebo bylinkové navíc při dlouhodobém pití dovedou narušit sklovinu, a tím přispět k jejímu zabarvení.
Koření a omáčky
Některé druhy koření barví zuby, například kari, červená paprika atd. Nebezpečí se skrývá i v tmavých omáčkách, například sójové nebo rajčatové.
Cukrovinky
Že je cukr pro zuby nezdravý, jistě víte. Sladkosti ale kromě cukru obsahují i barviva, která se na zuby přichycují.
Pozor na čištění
Po konzumaci rizikových potravin si můžete ústa vypláchnout čistou vodou. Zuby si ale čistěte nejdříve půl hodiny po jídle. Do té doby je už jídlem narušený povrch zubů citlivý, došlo by k jeho poškrábání a sklovina bude postupně slábnut.
Já už myslela že vím všechno o bílých zubech, ale to s těma čajema mě překvapilo. Budu muset zvážit změnu odpoledního rituálu!
No to jsem vůbec netušila, že i bílé víno nebo džus můžou zuby barvit. Ještě že se dá zuby jen vypláchnout vodou, díky za tip!