Při přípravě kynutého těsta si vždy hlídejte, aby kvásek nepřišel do přímého styku se solí. Znehodnotí se tím kvasinky, a těsto tím pádem nevykyne. Proto vždy sůl nejdřív důkladně promíchejte s moukou.
Ingredience: 1 chléb
● 380 g mouky pšeničné chlebové
● 120 g mouky žitné chlebové
● 5 g sušeného droždí
● 1 lžička třtinového cukru
● 400 g vlažné vody
● 1 lžíce octa
● 1 lžička kmínu
● 2 lžičky sušeného tymiánu
● 2 lžičky soli
Postup:
Smíchejte cukr, droždí a vlažnou vodu a nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypte obě mouky, přidejte sůl a promíchejte. Přidejte ocet, kmín, tymián a pak kvásek. Vše propracujte, až vznikne hladký bochník těsta. Nechte ho kynout v teple asi 40 min.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, ještě jednou ho propracujte, vytvarujte bochník a dejte ho na plech nebo do chlebové formy.
Nechte ještě jednou 30 min kynout, pak vložte do trouby vyhřáté na 220 °C na 10 min, poté stáhněte teplotu na 200 °C a pečte cca 40 min.
Příprava: 120 min
Cena za 1 chléb: 35 Kč