Kdo ho jednou okusí, bude se na další těšit klidně celý rok, než dozraje nová úroda.
Ingredience:
Těsto:
280 g hl. mouky
2 lžíce oleje
1 vejce
100 g másla
100 ml vody
½ lžičky octa
špetka soli
Náplň
400 g tvarohu
2 vejce
2 lžíce šlehačky
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 kg švestek
Postup:
V míse smícháme ingredience na těsto, jen másla dáme třetinku. Propracujeme, ideálně rukama. Když je těsto krásně hladké, rozdělíme ho na 2 půlky, zakryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut odpočívat. n Mezitím si připravíme náplň smícháním zbylých ingrediencí.
Vyválíme na pomoučeném vále dvě tenké placky, potřeme je máslem. Do širšího pásu ve středu dáme polovinu tvarohu a naklademe na něj polovinu švestek. Štrůdl zabalíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.