Meruňkové knedlíky jsou prostě klasika, o kterou byste se ani v letošním létě neměli připravit.
Potřebujete:
50 g másla, 250 g měkkého tvarohu, 200–250 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, ½ lžičky prášku do pečiva, 500 g meruněk, bílý nebo třtinový cukr, rozpuštěné máslo a měkký nebo tvrdý tvaroh k podávání
Postup:
Máslo utřete s měkkým tvarohem a vejcem. Postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva a špetku soli a vypracujte těsto. Rozválejte ho na pomoučeném vále na silnější placku.
Meruňky vypeckujte, podle velikosti nechte vcelku, nebo je rozdělte na poloviny. Těsto nakrájejte na čtverce a meruňky do nich zabalte.
Osolenou vodu přiveďte k varu, vložte do ní knedlíky a vařečkou lehce odmíchejte ode dna, aby se ke dnu nepřilepily. Vařte zhruba 10–12 minut, dokud samy nevyplavou na povrch. Pak je vyjměte děrovanou naběračkou a rozdělte na talíře.
Podávejte obalené hnědým cukrem, případně s tvarohem a polité rozpuštěným máslem. Můžete přidat i kysanou smetanu. .