Stačí se zakousnout do nanuku nebo se napít ledové limonády, a najednou máte pocit, jako by vám do hlavy udeřil blesk. Přesně tak se projevují citlivé zuby. Co s tím?
Taková reakce na studené je pro citlivé zuby typická. Bolest se však může objevit i při kontaktu s teplou tekutinou, ale i kyselým nebo sladkým pokrmem.
Narušený povrch
Příčinou citlivosti je poškození skloviny neboli ochranné vrstvy zubu. K tomu dochází kvůli nevhodné nebo nedostatečné zubní hygieně, špatně zvolené zubní pastě nebo nadměrné konzumaci nevhodných potravin.
Jak zvrátit poškození?
Základem je správné čištění. Nejlepší bude, když si necháte se správnou technikou, výběrem kartáčku a zubní pasty poradit od svého zubaře nebo zubní hygienistky.
U zubů se slabě narušenou sklovinou vás může problémů zbavit vhodně zvolená pasta. Moderní přípravky obsahují látky, které okamžitě při použití vyplní otevřené kanálky na povrchu zubu, a tak zabrání podráždění.
Pokud jsou příčinou citlivosti obnažené krčky, budete muset věnovat ústní hygieně větší pozornost.
Pozor na bělení
Pro citlivé zuby je zcela nevhodné bělení. Rozhodně byste tedy neměla používat žádné bělicí pasty, pudry nebo žvýkačky.
To presne znam! Nikdy by me nenapadlo, ze citlivost zubu muze mit tolik pricin! Diky za tipy na spravnou peci.
Já mám teda citlivý zuby už dlouho a je to fakt otrava. Důležité je bejt opatrná s výběrem pasty, to mi hodně pomohlo.