Trnky jsou velmi ceněná plodina, květy a plody tohoto keře lze využít k léčení zdravotních neduhů, jako pochutinu i ke zkrášlení. Nyní je jejich sezona, tak šup na sběr.
Keři se daří na okrajích polí a luk. Na jaře jej zdobí bílé květy, ke konci léta se obsype modročernými kuličkami. Se sběrem je třeba počkat až do prvních mrazíků.
Z nasušených květů lze připravit odvar, jenž uleví podrážděnému žaludku, na jaře se používá pro detoxikaci organismu.
Trpká chuť plodů trnky obsahuje spoustu vitaminů, připravuje se z nich chutný likér, víno, uvařit z nich můžeme džem či povidla. Z plodů je též výborný odvar pro výplachy dutiny ústní při zánětu. Díky zklidňujícím a antioxidačním účinkům se trnka hodí i pro kosmetické účely.
Jak naložit s trnkou?
Trnky (asi dvě lžíce) dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou (300 ml), přikryjeme pokličkou necháme asi 10 min macerovat, pak přivedeme k varu a 5 min vaříme. Sejmeme a necháme částečně zchladnout.
Pak můžeme scedit, ale nemusíme. Osladíme medem. Toto množství čaje pijeme dvakrát denně před jídlem. Je velmi účinný při chorobách z nachlazení, na úpravy stolice či při vysokém krevním tlaku.