Trifle (čte se trajfl) je anglický dezert, kde se do průhledné mísy či sklenice skládají různé barevné vrstvy. Základem může být jemné piškotové těsto, cukrářské piškoty, müsli apod.
Potřebujete:
✿ 500 g třešní
✿ 300 ml višňového likéru
✿ 6 lžic cukru krupice
✿ 4 žloutky
✿ 500 g mascarpone
✿ 150 ml smetany ke šlehání
✿ 30 cukrářských piškotů (nebo 100 g müsli)
✿ lístky meduňky
1. Třešně omyjte, pár dejte stranou na ozdobu a ostatní vypeckujte a nakrájejte na kousky. Dejte je do hrnce, přilijte 200 ml višňového likéru, 2 lžíce cukru a nechte přejít varem. Odstavte a poté zchlaďte v ledničce.
2. Mezitím ušlehejte smetanu a utřete žloutky se zbylým cukrem, až bude směs světlá a nadýchaná. Pak postupně přidávejte mascarpone a ušlehanou smetanu. Směs dejte také na chvíli zchladit do lednice. Cukrářské piškoty (nebo müsli) namočte ve zbylém višňovém likéru.
3. Do sklenic klaďte podle libosti vrstvy piškotů, třešní a krémové směsi a dejte na několik hodin vychladit do ledničky. Před podáváním vršek ozdobte třešněmi a lístky meduňky.