Máte-li větší úrodu, rozhodně neuškodí udělat si nějaké zásoby na zimu. Třeba v podobě lahodného domácího kompotu.
Potřebujete:
✿ 2 kg třešní nebo višní
✿ 2 l vody
✿ 600 g cukru krupice
1. Nejprve třešně nebo višně pečlivě umyjte a nechte je chvíli odmočit ve studené vodě. Odmočené nechte okapat na sítku. Pak třešně nebo višně naplňte do dobře vypláchnutých zavařovacích sklenic.
2. Mezitím si připravte nálev. Vodu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Pak přisypejte cukr, a jakmile se rozpustí, odstavte nálev z plotny a nechte ho trochu vychladnout.
3. Teplým nálevem zalijte připravené třešně nebo višně ve sklenicích, pečlivě je uzavřete a sterilujte v hrnci s vodou při 85 °C po dobu 25 minut. Vyndejte, nechte vychladnout a uskladněte v suchu a temnu.
Výborný článek s jasnými pokyny. Jako architektka sice pracuji s jinými materiály, ale vaření a zavařování mě vždy bavilo jako oddechová činnost. Přemýšlím, že bych experimentovala i s dalšími přísadami v kompotu.
Nikdy by mě nenapadlo, že je to tak jednoduchý. Mám dost višní na zahradě, takže určo vyzkouším. Pač mi to přijde jako dobrý způsob, jak je nevyhodit. Dík za tip!
Super článek! Vždycky jsem se bála kompoty dělat, ale s tímto návodem to zkusím. Mám doma plno třešní a nevěděla jsem, co s nimi. Díky!
Zkoušela jsem letos poprvé doma dělat kompot a musím říct, že tento recept je naprosto fantastický! Třešňový kompot mám hotový a višňový bude následovat tento víkend. Děkuji za skvělé tipy!