Suroviny:
600 g tresky
100 g hladké mouky
120 ml piva
1 vejce
sůl
pepř
olej na smažení
Na hranolky:
700 g brambor
2 lžíce oleje
sůl
Postup:
Tresku nakrájejte na čtyři stejně velké filety, každý z nich osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete. Z hladké mouky, piva a vajíčka vyšlehejte hladké těstíčko. Konzistencí by mělo připomínat hustší těsto na palačinky. Pokud by bylo příliš řídké, z tresky by stékalo.
Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na proužky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, osolte, zakápněte olejem a pečte je na 180 °C asi 15 minut. Zhruba v polovině pečení je obraťte.
Zatímco se hranolky připravují, obalte filety v připraveném těstíčku a vkládejte je do rozehřátého oleje. Z každé strany je smažte zhruba 4 minuty dozlatova.
Po vyjmutí z oleje z nich ubrouskem odstraňte přebytečný tuk. Rybu s hranolky na talíři doplňte tatarskou omáčkou nebo vyzkoušejte skvělé pyré z hrášku.
Tip!
Ve Velké Británii se hranolky dochucují sladovým octem.
Tohle se bude líbit mé rodině. Fotka té hotové večeře bude určitě hit na mým profilu. Super tip, díky!
Já jako tech fanda nemůžu uvěřit, jak jednoduchý a geniální je ten recept! A navíc treska, to je moje oblíbená ryba. Ajaj, tohle půjde do vyzkoušení!
Jé, to vypada fakt super. A ty brambory to taky hrozne táhne. Olomouc by na tohle byla šílená, musím to ukázat kámoškám.
Recept zní opravdu lákavě, zcela jistě ho vyzkouším ve své školní kuchyni jako pestré obohacení jídelníčku. Děkuji za inspiraci.
Tak tohle musim vyzkoušet! U mě v Pardubicích jsem si dávala tresku ale v pivním těstíčku ještě ne. A ty hránolky, mňam!