Vydatná česká klasika si samozřejmě zaslouží i kousek kvalitní české uzeniny.
Suroviny:
1 velká cibule
350 g kysaného zelí
2 ks klobásy
1 lžička sladké papriky
rostlinný olej
1 l zeleninového vývaru
3 velké brambory
1 lžička drceného kmínu
150 g zakysané smetany
petrželka na ozdobu
sůl, pepř
Postup:
Cibuli si nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci si rozpalte olej a osmahněte cibulku. Přidejte nakrájenou klobásu. Vše zasypejte paprikou a tři minuty restujte. Zelí si nakrájejte nadrobno a přidejte ho do hrnce.
Přilijte vývar a přiveďte polévku k varu. Nechte probublávat 15 minut. Brambory si nakrájejte na menší kousky a uvařte je doměkka. Pak je na úplný závěr přidejte do polévky. Polévku dochuťte solí a pepřem. Ozdobte ji zakysanou smetanou a bylinkou.
Výborná je také zelňačka s uzeným masem.
Recept vypadá úžasně! Já obvykle používám místo klobásy uzené maso, ale určitě vyzkouším i tuhle variantu. Myslím, že porce české uzeniny dělá zelňačku opravdovou pochoutkou.