Voní a vypadá krásně. Na podzim se hodí víc než cokoli jiného.
Ingredience:
250 g hladké mouky
125 g studeného másla
80 g moučkového cukru
1 vejce
špetka soli
4–5 jablek
2 lžíce citronové šťávy
2–3 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice
80 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžíce medu
Postup:
Na plochu prosejte mouku a moučkový cukr, přidejte špetku soli a máslo. Zpracujte drobenku, přidejte vejce a vypracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte 30 minut odležet v lednici.
Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Zakápněte citronem, aby nezhnědla.
Vychlazené těsto vyválejte a vložte do formy nebo na plech vyložený pečicím papírem. Okraje zvedněte.
Na těsto vyskládejte jablečné plátky do vějířku, posypejte cukrem, skořicí a částí nasekaných ořechů.
Pečte v troubě na 180 °C 30 minut.
Horký koláč potřete medem a posypejte zbylými ořechy. Nechte lehce vychladnout a podávejte.
Miluji spojení jablek a skořice, to je ideální kombinace na podzim! Určitě to zkusím péct o víkendu, vypadá to stejně krásně jako voní.