Až vyzkoušíte tyhle rohlíčky, už asi nebudete chtít žádné jiné. Mají neodolatelnou vůni i chuť a upéct je není nic složitého.
Potřebujete:
500 g hladké mouky, 60 g másla, 200 ml vody, 1 lžičku cukru, 2 lžičky soli, 10 g droždí, 1 vejce, mléko na pomazání, mák nebo sezamová semínka na posypání
Postup:
Mouku promíchejte v míse se solí, udělejte důlek a do něj nalijte teplou vodu rozmíchanou s cukrem a droždím. Do menšího důlku vedle vlijte rozehřáté máslo. Nechte vzejít kvásek, těsto zpracujte a dejte do tepla asi 1 hodinu kynout.
Po vykynutí dejte těsto na vál, nakrájejte ho na 12–14 stejných kousků a z každého vyválejte tvar slzy nebo trojúhelníku. Každý pak srolujte od širšího okraje a konce trošku zatočte, až vznikne rohlíček.
Rohlíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě trochu nakynout. Pak je potřete rozšlehaným vejcem s mlékem a posypejte mákem nebo sezamem. Pečte v troubě při 200 °C asi 15–20 minut.