Chtěli byste si švestky uskladnit? Připravte si z nich kompot. Budete si je pak moci vychutnat po obědě nebo využít na pečení i různé dezerty.
Potřebujete:
✿ 2 kg švestek
✿ 1 l vody
✿ 300 g cukru krupice
✿ 8 hřebíčků
✿ 4 celé skořice
✿ 4 hvězdičky badyánu
1. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a nechte provařit. Nálev nechte vychladnout. Mezitím si připravte švestky. Omyjte je a odstopkujte, rozpulte a vyndejte pecky – asi 8 si jich dejte stranou.
2. Čisté vyvařené sklenice naplňte švestkami, aby byly těsně vedle sebe. Do každé sklenice přidejte 2 hřebíčky, kousek skořice, hvězdičku badyánu a 2 pecky ze švestek. Vše zalijte vychladlým cukerným nálevem tak, aby ovoce bylo zcela ponořené.
3. Sklenice dobře uzavřete a sterilujte je při 85–95 °C asi 20 minut. Hotové kompoty opatrně vyndejte z hrnce na utěrku a nechte je vychladnout otočené víčkem dolů.
Výborný nápad, jak zpracovat švestky. Klidně bych přidala trošku citronové šťávy pro svěžest.
Komposty doma děláme spíš z jablek, ale s tímhle receptem to asi zkusím i se švestkama.
Tak tohle musím zkusit, naše rodina miluje švestky. Díky za recept, vypadá to jednoduše.
To zní úžasně! Švestkový kompot je ideální na podzimní večery. Určitě zkusím, díky za inspiraci!