Hovězí fond je tekuté koření s velmi intenzivní vůní hovězího masa.
Suroviny na 4 porce:
Na steaky: 3 lžíce celého pepře čtyř barev, 4 řezy falešné svíčkové (à 200 g)
Na koňakovou omáčku: 1 lžíce rostlinného oleje, 1 nasekaná cibule, 1 nasekaný stroužek česneku, 2 lžíce koňku, 300 ml hovězího fondu, 125 ml 33% smetany ke šlehání, sůl, čerstvě umletý pepř čtyř barev, olej na potření
Postup:
1. Pepř nahrubo rozdrtíme v hmoždíři a rozložíme na pečicí papír. Ze steaků odřízneme přebytečný tuk a každý kousek masa přitlačíme jednou stranou do pepře.
2 Na koňakovou omáčku rozehřejme olej a 5–7 minut smažíme pokrájenou cibuli a česnek. Přilijeme koňak a flambujeme, dokud plameny nezhasnou. Přidáme hovězí fond a vaříme bez pokličky, dokud se neodpaří asi polovina tekutiny.
Pak směs přecedíme, přidáme smetanu a povaříme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a uložíme na teplé místo.
3 Grilovací rošt potřeme trochou oleje. Na rošt položíme steaky opepřenou stranou dolů. Při prudkém žáru grilujeme 15 minut, přitom jednou obrátíme. Podáváme s horkou koňakovou omáčkou a pečenými brambory.