Horší než zima nebo teplo je pro naše rty neustálé střídání teplot. A právě na konci zimy, na jaře a na podzim trpí naše rty ze všeho nejvíce. Jak se tedy o rty starat, aby byly stále jemné a vyživené? Někdy totiž obyčejný balzám na rty nestačí. A kdy je zapotřebí vyhledat lékařskou pomoc?
Za všechno může strava
Nestačí si natírat rty jelením lojem. Pokud máte rty popraskané celou zimu, žádné přípravky vás samy o sobě nezachrání. Potřebujete kvalitní stravu.
Ta by měla obsahovat především dostatek zeleniny a ovoce. Vaše tělo potřebuje vitamin B, zinek a železo. Proto na podzim, v zimě a v létě jezte špenát, brokolici, brambory, avokádo nebo třeba banány. Důležité jsou ale i luštěniny, vejce či ryby.
Co škodí?
Pokud ovšem existují potraviny, které vašim rtům prospívají, zároveň existují i ty, které rtům naopak škodí. Které to jsou? Zejména solené pochutiny jako oříšky, brambůrky, ale i alkohol.
Kdy navštívit lékaře?
Hydratujete rty balzámem na rty, jíte zdravé a rtům prospěšné potraviny a přesto se nemůžete rozpraskaných rtů a koutků zbavit? Rozhodně navštivte lékaře.
Rty jsou jedním z mnoha indikátorů našeho zdraví, které na těle máme. Může jít o neléčený zánět, cukrovku nebo dokonce Crohnovu chorobu. Trápí vás popraskaný spodní ret? Podle čínské medicíny to znamená, že je něco špatně v oblasti tenkého střeva.
Často se stává, že ženy dostanou i takzvanou kvasinkovou infekci úst, kterou, i když nejde o nic vážného, samy vyléčit nedokážete. Obraťte se proto raději na svého ošetřujícího lékaře.
9 tipů pro krásné rty
1. Neolizujte si rty.
2. Alespoň jednou za týden použijte peeling na rty.
3. Dvakrát týdně si rty pomažte medem a nechte 20 minut působit.
4. Přikládejte na rty strouhanou salátovou okurku.
5. S balzámem to nepřehánějte. Časté nanášení balzámu na rty může mít naprosto opačný efekt. Raději používejte lékařskou vazelínu.
6. Omezte hodně slaná a příliš pikantní jídla.
7. Omezte cukr.
8. Nepoužívejte chemické balzámy na rty ani jelení loje. Chemie se skrze rty dostává do těla.
9. Nepoužívejte pastu se sulfáty.