Zeleninové špízy jsou stejně fantastické jako ty masové. Nadchnou vegetariány a příjemně překvapí milovníky masa.
Suroviny na 4 porce
Na špízy – 200 g žampionů – 8 malých kukuřičných klasů – 3 barevné papriky – 2 mladé cukety – 1 lilek – 15 cherry rajčat (žlutá i červená) – 1 menší celer
Na marinádu – 4 stroužky česneku – 2 snítky tymiánu – 2 snítky oregana – 1 snítek rozmarýnu – 1 malá chilli paprička – 200 ml olivového oleje – 1 lžíce citronové šťávy – sůl, pepř
Postup
1. Zeleninu očistěte, celer a žampiony oloupejte, opláchněte pod tekoucí vodou a připravte následovně. Cukety, celer, papriky a lilek nakrájejte na větší kostičky. Cherry rajčata a žampiony rozpulte.
2. Všechny suroviny střídavě napichujte na špejle nebo grilovací jehle.
3. Připravte si marinádu. Stroužky česneku oloupejte, rozdrťte a smíchejte s olivovým olejem. Bylinky a chilli papričku, zbavenou peciček, omyjte, nasekejte najemno a vmíchejte k česneku. Nakonec marinádu osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou.
4. Špízy potřete marinádou a grilujte 6 až 8 minut na rozpáleném grilu ze všech stran. Během grilování špízy potírejte marinádou.