Na slané chuti jsme bohužel závislí natolik, že to se solí přeháníme. Místo pomoci pak začíná škodit. Hrozí nám obezita i vysoký tlak. Ve spotřebě soli jsme rekordmani.
Průměrně každý z nás sní okolo 13 gramů soli za den, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby soli přijímali dospělí denně méně než pět gramů – to je jedna kávová lžička.
Kdepak ale na nás se lžičkou, my sůl jíme po lžících! Čeští muži konzumují 16,6 gramu a ženy 10,5 gramu soli denně.
Děti na tom také nejsou dobře – průzkumy jídelníčků těch nejmenších prokázaly, že 80 % dětí ve věku 7–12 měsíců přijímá téměř dvojnásobné množství soli, než by mělo!
Tím, že si na slanou chuť zvykají už v batolecím věku, vyžadují ji samozřejmě i v dalších letech.K uspokojení svých chuťových pohárků si pak vybírají raději více slaná jídla.
Jak z toho ven?
Máte doma na stole neustále připravenou slánku a mnozí členové rodiny si přisolí, aniž by jídlo ochutnali?
Tím, že slánku dáte z dosahu stolovníků, učiníte první krok, ne ale ten nejpodstatnější.Pokud chcete radikálně omezit přísun soli, musíte se soustředit při nákupu hotových potravin.
V nich je totiž tolik skryté soli, že tvoří 75–80 % celkového denního příjmu! Čtěte pozorně etikety na výrobcích, obsah soli zde musí být povinně uveden.Možná vás překvapí, že sůl najdete i ve sladkostech.
Výrobci ji tam přidávají, protože sůl sladkou chuť zvýrazní. Řiďte se logem „Vím co jím“. Když má výrobek logo na obalu, zaručuje nejen nízký obsah soli, ale i dalších rizikových živin, jako jsou jednoduché cukry nebo nasycené a transmastné kyseliny.