Sladké cukroví ve tvaru vlašských ořechů také patří ke klasickým druhům a málokdy chybí na vánočním stole.
Potřebujete:
200 g másla + na vymazání formiček, 300 g hladké mouky, 1 vejce, 120 g moučkového cukru, 1 žloutek, 150 g hořké čokolády, 100 g mletých vlašských ořechů
Na náplň:
150 g másla, 4 lžíce moučkového cukru, hnědý rum podle chuti, 80 g tmavé čokolády
Postup:
Utřete máslo s vejcem, žloutkem, moukou, cukrem a ořechy a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu odležet v chladu.
Troubu rozehřejte a Formičky na ořechy vymažte máslem. Z kousků těsta udělejte kuličky a každou vtlačte do formičky tak, aby v ní byl důlek. Formičky dejte na plech a pečte při 180 °C asi 10 minut.
Ještě horké je vyklepněte – po vychladnutí můžete formičky bez vymazání znovu naplnit.
Z ingrediencí umíchejte náplň, polovinu vychladlých korpusů naplňte a přiklopte druhou polovinou. Ořech můžete obalit v cukru, nebo pokapat čokoládou. .