Potřebujete:
balíček listového těsta, 200 g čerstvého špenátu, 100 g anglické slaniny, 4 stroužky česneku, 4 lžíce smetany, 6 vajec uvařených natvrdo, sůl, pepř, 1 vejce do náplně a na potření, trocha oleje
Postup:
Listové těsto rozválejte na dva pláty. Jedním vyložte plech nebo koláčovou formu – vytáhněte ho i na boky formy, aby náplň nevytekla. Povrch těsta potřeme olejem, aby se těsto nerozmáčelo.
Špenátové listy spařte horkou vodou a pokrájejte na kousky. Slaninu nakrájejte na kousky a vložte nasucho na pánev. Když slanina pustí tuk, přidejte špenátové listy, osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a vše zalijte smetanou.
Promíchejte, stáhněte z ohně a přidejte vejce. Dobře rozmíchejte a nechte vychladnout.
Vychladlou špenátovou směs navrstvěte na plát těsta. Natvrdo uvařená vejce nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny a poklaďte jimi špenát.
Navrch dejte druhý plát těsta, stiskněte okraje a povrch lehce propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předem vyhřáté troubě při teplotě 220 °C asi 25 minut do zrůžovění těsta. .