Játra, žlučník, kůže i krev se zaradují kdykoli, kdy se na talíři objeví některá z částí pampelišky. Těžko byste hledala jinou bylinku, která by byla vhodnější pro očistu těla.
Jak s nimi naložit?
Pampeliška se dá zpracovat celá. Kořeny se mohou použít během jara i podzimu, mladé listy a stvoly těsně před kvetením a zpracovat můžete také květy i poupata. Pampeliška zbavuje tělo jedovatých látek, má antibiotické i antirevmatické účinky.
Díky své hořké chuti nastartuje tvorbu trávicích šťáv, a má tak blahodárné účinky na celý trávicí systém, a zejména žaludek, který tak zcela přirozeně pročišťuje.
Jednoduchá dvoutýdenní kúra vám zregeneruje a pročistí játra, žlučník i krev, prospívá močovým cestám a nezanedbatelný je i preventivní účinek na různé druhy zánětů v těle.
Chroupejte stvoly
Kúra je vhodná i pro diabetiky. Snižuje hladinu cukru v krvi. Denně použijte 5 až 10 stvolů pampelišek. Jednoduše je rozžvýkejte nebo přidejte do salátu.
Čaj z květů i listů
Když použijete stvoly, zůstane vám spousta květů nebo poupat. Jednoduše je zalejte horkou vodou. Můžete přidat ještě i pár lístků. Pampeliškový čaj pomáhá při zánětech kloubů, odstraňuje z těla škodliviny a podporuje činnost lymfy.
Ve starodávných herbářích našich babiček se můžete dočíst, že funguje i jako zkrášlovací prostředek na pleť, která získá na svěžesti.