Vynikající dezert cannoli (čti: kanoli) pocházející ze Sicílie se vám rozplyne na jazyku.
Potřebujete:
✿ 225 g hladké mouky
✿ 1 lžíci cukru krupice
✿ 30 g másla
✿ 1 vejce
✿ 125 ml bílého vína
✿ olej
✿ 2 lžíce sekaných pistácií
Náplň:
✿ 400 g ricotty
✿ 250 g mascarpone
✿ 160 g cukru moučky
✿ 1 lžičku vanilkového extraktu
✿ 1 lžičku citronové kůry
✿ 60 ml citronového likéru
1. Mouku, cukr a máslo rozmixujte na drobenku, přidejte žloutek, víno a zpracujte těsto. Rozdělte ho na 4 díly, zabalte je do fólie a nechte při pokojové teplotě 15 minut rozležet.
2. Rendlík zaplňte do poloviny olejem a rozehřejte ho na 180 °C. Posupně rozválejte na pomoučeném válu každou část těsta na 2 mm tlustý plát a rozdělte ho na obdélníky 8×10 cm. Ty narolujte na kovové trubičky, šev potřete bílkem a spojte. Smažte v oleji 1–2 minuty dozlatova.
3. Cannoli nechte okapat na papírové utěrce a po 2 minutách stáhněte z trubiček. Všechny přísady na náplň vyšlehejte a zdobicím sáčkem naplňte cannoli. Konce obalte v nasekaných pistáciích, případně v hoblinkách čokolády apod.
Cannoli jsou klasika, kterou si zamilujete na první ochutnání. Proces přípravy vypadá složitě, ale výsledek stojí za to.
Sicilské cannoli jsou pro mě novinkou, rozhodně si je chci vyzkoušet. Přesný popis postupu je velkým přínosem!
Tyhle sicilské dobroty zní úplně úžasně. Jen ta kombinace vína a citronového likéru v těstě mě trochu překvapila.
O cannoli jsem slyšela poprvé a už jen to čtení mě nalákalo to zkusit. Vypadá to skvěle na focení a určitě i na chuť!