Suroviny:
500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
8 vajec
1 bílek
2 rohlíky
150 ml mléka
100 g anglické slaniny
1 cibule
3 stroužky česneku
sůl a mletý černý pepř, majoránka
strouhanka
olej
Postup:
Ve vroucí vodě povařte 6 vajec asi 7 minut. Zchlaďte je a opatrně oloupejte.
Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte je do mísy a zalijte mlékem. Nechte je nasáknout a pak přebytečné mléko vymačkejte.
Slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
V míse promíchejte maso se zbylými dvěma vejci, rohlíky, slaninou, cibulí a česnekem. Osolte, opepřete, přidejte majoránku podle chuti a dobře prohněťte.
Podle potřeby směs můžete zahustit strouhankou a pak z ní vytvarujte váleček.
Uprostřed vytvořte po celé délce důlek, do kterého naskládejte těsně za sebe uvařená vejce. Pak je zakryjte masem, povrch uhlaďte.
Takto připravenou sekanou potřete bílkem, vložte do pekáčku vymazaného olejem, podlijte asi 200 ml vody a pečte při 175 °C asi 50 minut. Během pečení podle potřeby podlévejte vodou a přelévejte výpekem. Upečenou sekanou nakrájejte na plátky.
Sekanou podávejte s bramborovou kaší, a zbude-li vám nějaká, klidně i studenou s chlebem. Aby byla na řezu pěkná, můžete před plněním konce vajíček odkrojit.