Listový salát je nejlepším zdrojem blahodárné kyseliny listové, která je pro zdraví velmi důležitá. Má v těle více funkcí, než bychom čekali. Abychom měli této kyseliny dostatek, stačí si dát každý den čerstvý salát nebo jinou listovou zeleninu.
Mezi nejzdravější a pro život velmi důležité potraviny patří saláty a jejich kamarádi ze skupiny listových zelenin.
Je tomu tak proto, že u nich konzumujeme celou zelenou část rostliny se všemi aktivními látkami, které zajišťuji přenos energie mezi buňkami.Listové zeleniny obsahují hlavně vitamin A, vitamin C, betakaroten, vápník, foláty a vlákninu.
Kyselina listová se vyskytuje hlavně v zelených listech. Kvůli nevyvážené stravě však dnes jejich deficitem trpí lidé velmi často.
. Posiluje nervy proti stresu
Tato cenná látka je nenahraditelná pro produkci červených krvinek. Jako nosič uhlíku působí při výstavbě proteinu, který v krvi váže krevní barvivo hemoglobin.
Je potřebná pro výstavbu nukleových kyselin, v nichž je uložen náš genetický kód.Je proto nezbytná pro náš růst a pro opravy či přímo náhrady všech 70 bilionů buněk lidského těla. Posiluje nervovou činnost, podporuje optimismus a dobrou náladu.
Nízký obsah folátů byl zaznamenán u pacientů trpících depresemi i Alzheimerovou nemocí.Je důležitá pro tvorbu nových buněk, a to hlavně v období jejich intenzivního dělení a růstu, což znamená v těhotenství a v dětství.
Při konzumaci listové zeleniny si ale musíme dát pozor. Kyselina listová je velmi citlivá na světlo, teplo a dlouhé skladování.Pokojová teplota ji rychle ničí.
Ti, kteří konzumují salát syrový, mají ve vztahu ke kyselině listové obrovskou výhodu před těmi, kdo jej jí jakkoliv upravený. A čerstvý salát z vlastní zahrádky je úplně všeho nejlepší! .