Známe ho hlavně jako koření, má ale také mnohé účinky na naše zdraví. Dokáže nás povzbudit k většímu fyzickému výkonu. Na aktivní dovolené bude dobrým průvodcem.
Pro léčivé účely se sbírá pouze plod, na kuchyňské využití i zelená nať.Kromě oblíbeného koření se koriandr užívá při zažívacích potížích, proti nadýmání, křečím střev a kolikám v trávicím traktu. Povzbuzuje nervovou činnost a stimuluje tělesnou činnost.
Příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní Tato bylina se používá i k hubení střevních parazitů.Při nechutenství a zažívacích poruchách se doporučuje čaj z čerstvě rozdrcených plodů.
Nejlepší je kombinace stejných dílů aromatického koriandru, kmínu a fenyklu, které uvolňují křeče účinněji.
Nejstarší koření
Zmínky o něm jsou ve Starém zákoně i v staroindických textech.Čerstvá nať je vynikající koření na grilované ryby. Také se hodí do salátů, majonéz, tvarohových pomazánek a smetanových zálivek. Semena koriandru se používají při pečení pečiva i zákusků .
Vhodná jsou do nádivek, paštik a pod tučná masa.Pěstuje se v mnoha zemích, především v Maroku, v Egyptě, také u nás. Semena a často i sazeničky se dají koupit v každém dobrém zahradnictví.
Koriandr nikdy nesbíráme ve volné přírodě, může snadno dojít k záměně za jiné mrkvovité rostliny, které jsou jedovaté.
.