Ruský boršč bývá připravovaný ze dvou druhů masa.
Suroviny:
200 g zelí
200 g brambor
500 g hovězího masa s kostí
300 g řepy
5 kuliček pepře
2 bobkové listy
1 cibule
2 lžíce protlaku
100 g mrkve
2 stroužky česneku
máslo
zakysaná smetana
Postup:
Hovězí maso omyjte a dejte ho vařit do 2 l vody na 1,5 hodiny. 15 minut před koncem vaření přidejte celý pepř a bobkový list. Maso oberte a vhoďte do vývaru. Brambory nakrájejte na kostky a vařte ve vývaru 15 minut.
Zelí nakrájejte na nudličky a přidejte ho do hrnce. Nyní nakrájejte cibuli, mrkev a řepu a vše osmažte na másle dozlatova. Přilijte trochu vývaru.
Vše dohromady chvíli povařte, pak přidejte prolisovaný česnek, protlak a dochuťte solí a pepřem. Podávejte se smetanou.