I ti, kdo červenou řepu příliš nemusejí, si tuto pomazánku oblíbí.
Ingredience:
1 lžíce zakysané smetany
2 střední červené řepy
100 g žervé nebo lučiny
1 stroužek česneku
1 lžíce citronové šťávy
sůl a čerstvě mletý pepř
2–3 lžíce drcených pražených arašídů (nesolených)
2 jarní cibulky
Postup:
Pokud používáte syrovou řepu, uvařte ji ve slupce doměkka (cca 40–60 minut podle velikosti) nebo ji upečte v alobalu v troubě na 180 °C do změknutí. Nechte vychladnout a oloupejte.
Řepu nakrájejte na menší kusy a vložte do mixéru. Přidejte žervé, zakysanou smetanu, česnek a citronovou šťávu. Vše rozmixujte dohladka.
Ochutnejte a dolaďte solí a pepřem. Pomazánku přendejte do misky a nechte 30 minut odležet, aby se propojily chutě.
Namazanou pomazánku posypejte drcenými arašídy a čerstvě nakrájenou jarní cibulkou.
Řepná pomazánka s buráky? Zní to fakt zajímavě! Nemůžu se dočkat, až to vyzkouším, protože řepu mám ráda v jakékoli podobě.