Kvalitní olivový olej, sezonní zelenina a čerstvé ryby – to jsou pilíře tradiční řecké kuchyně.
Každý, kdo se někdy do této překrásné země vydal na dovolenou, nedá na jejich tradiční pokrmy dopustit. Připravte si některý z nich v pohodlí domova.
Suroviny:
Na omáčku:
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
1 konzerva sekaných rajčat
2 lžičky oregana
hrst petržele
sůl
pepř
Na rybu:
4 filety z tresky
½ lžičky oregana
1 lžička sladké papriky
2 citrony
sůl
Krok za krokem:
1. Den předem si připravte rybí filety. Do původního receptu se používá treska, ale vy můžete použít jakýkoli jiný druh ryby, důležité je jenom to, aby byla čerstvá.
Omyjte ji a nakrájejte na stejně velké kusy. Kůži na nich nechte, díky ní si ryba při tepelné úpravě zachová svou šťavnatost i chuť.
2. Z čerstvého citronu vymačkejte šťávu a smíchejte ji se sušeným oreganem, sladkou paprikou, solí a pepřem.
Filety ze všech stran potřete vzniklou marinádou, vložte je do vzduchotěsné krabičky nebo použijte vakuovačku a filety z ryby nechte přes noc marinovat v lednici.
3. Druhý den začněte přípravou omáčky. Ve velké, hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
Jakmile trochu zezlátne, přidejte k ní prolisovaný česnek a nechte ho krátce rozvonět, neměl by se však začít připalovat, jídlo by pak bylo lehce nahořklé.
4. K cibulovému základu přilijte konzervu sekaných rajčat. Zeleninovou směs ochuťte oreganem, solí a pepřem, dobře promíchejte a zakryjte poklicí.
Omáčku nechte na nízký plamen dusit asi 30 minut. Poté odstraňte poklici a omáčku vařte dalších 5 minut nezakrytou.
5. Pokud jste základ připravovala v litinové pánvi, můžete ji použít i na zapékání, pokud ne, vymažte olejem zapékací mísu a nalijte do ní asi polovinu omáčky.
Pak do mísy nebo pánve rozložte marinované filety tak, aby byly kůží nahoru. Poté je zakryjte zbytkem omáčky a v nádobě je vložte do trouby předehřáté na 200 °C.
Pečte asi 20 minut. Správně upečená ryba by měla být bílá a po dotyku vidličkou by se mělo maso oddělovat od kůže.
6. Hotový pokrm zasypejte nadrobno nasekanou hladkolistou petrželí. Každou porci na talíři zakápněte citronovou šťávou. Podávejte s vařenými brambory nebo čerstvým bílým chlebem.
Rajské placičky s jogurtovým dipem
Tento lahodný pokrm pochází ze slunného ostrova Santorini, odkud se téměř okamžitě rozšířil do celého Řecka. Podává se nejčastěji jako předkrm, pokud ho však doplníte o kousek pečiva nebo malý salátek, získáte dokonalou letní večeři.
Suroviny:
Na placky:
4 rajčata
1 červená cibule
2 jarní cibulky
2 hrsti petržele
2 hrsti máty
sůl
pepř
150 g hladké mouky
½ lžičky kypřicího prášku
2 lžíce olivového oleje
Na dip:
150 g řeckého jogurtu
hrst kopru
1 lžíce citronové šťávy
sůl
pepř
Jak na to?
Rajčata spařte vroucí vodou a odstraňte z nich slupku. Nakrájejte je nadrobno, lehce je osolte a nechte okapat.
Jakmile pustí všechnu přebytečnou vodu, vložte je do mísy a přidejte k nim nadrobno nasekanou červenou cibuli, jarní cibulku, bylinky, sůl a pepř.
Hladkou mouku promíchejte s kypřicím práškem a postupně ji přisypávejte do rajčatové směsi, dokud nezískáte husté těsto. V pánvi rozehřejte olivový olej. Pomocí dvou polévkových lžic tvořte z těsta malé kuličky a smažte je z obou stran dozlatova.
Jogurt smíchejte s nasekaným koprem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Placičky podávejte ještě teplé, doplněné o malou mističku jogurtového dipu.
Tip!
Na tento recept použijte co nejzralejší rajčata. Jen tak bude skvěle chutnat.
To vypadá jako super způsob, jak si doma udělat chuť Řecka! Nejvíc mě zaujaly ty rajské placičky, určitě se na ně brzy vrhnu.
Zapečená treska zní fakt lákavě! Ráda bych tenhle recept vyzkoušela, až budu mít volno. Myslím, že moje foťáková láska to ráda zvěční. 😊