Křen k podzimu rozhodně patří, a tak jej vyzkoušejte i v této polévce.
Ingredience:
2 lžíce másla
cibule
řapíkatý celer
2 stroužky česneku
400g krájených rajčat
lžíce protlaku
500ml zeleninového vývaru
4 lžíce smetany ke šlehání
lžíce křenu
Tousty:
50g polenty
100g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
1 vejce
125ml mléka
50ml bílého jogurtu
25g másla
100g čedaru
5 jarních cibulek
Postup:
Na tousty prosejte do mísy polentu s moukou a kypřicím práškem. Přidejte vejce, mléko, jogurt a rozpuštěné máslo. Prošlehejte a vmíchejte čedar a jarní cibulku. Osolte a opepřete. Olejem vymažte formu a těsto do ní rozetřete. Pečte 25–30 minut dozlatova.
Mezitím v hrnci na másle opékejte cibuli, řapíkatý celer a česnek dosklovita, 4–5 minut. Přidejte krájená rajčata a protlak, přilijte zeleninový vývar a osolte. Vařte 15 minut. Přidehte smetanu a křen a rozmixujte dohladka.