K plnění vybírejte nepřezrálá, tvrdá rajčata.
Suroviny na 4 porce:
12 větších rajčat, 250 g čerstvých hub, 50 g vařené rýže, 2 cibule, 100 g strouhaného sýra, olej, máslo na vymazání formy, sůl, pepř, petrželová nať
Postup:
1. Rajčata omyjeme, odřízneme vršky a vnitřek odstraníme. Nakrájíme nadrobno cibuli a očistěné houby.
2. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme houby a dusíme doměkka. Potom přimícháme rýži, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petržel a chvíli podusíme.
3. Vzniklou směsí rajčata naplníme, naskládáme je do pečicí formy vymazané máslem a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 175 ˚C. Pak je posypeme strouhaným sýrem a ještě 10 minut dopečeme.