Lidé vždy považovali kozí mléko za elixír krásy a dlouhého zdraví. Kozí mléko nebo výrobky z něj hrají významnou roli při prevenci nádorových onemocnění. Kozí sýr je dobře stravitelný, s malým obsahem cholesterolu.
S kvalitním vínem servírujeme sýry tvrdé a vyzrálé., ty měkké jsou nejlepší na čerstvém pečivu. Kozí sýr lze ale také grilovat, zapékat, smažit nebo nakládat.
Skvělý k červenému vínu
K tvrdému a vyzrálému kozímu sýru se hodí červené víno. Lehká bílá vína servírujeme k mladým a měkkým sýrům. Kozí sýry mají velkou výhodu, že se dají konzumovat ve všech stupních zralosti. Od jemných čerstvých až po pikantně suché a drobivé.
Dost lidí odrazuje od konzumace těchto sýrů jejich zvláštní vůně. V takovém případě je dobré sáhnout po úplně čerstvém výrobku. Takový sýr, s maximálně dvoutýdenní dobou spotřeby, je sladký a neutrální.
Zráním totiž kozí odér zesílí a zvýrazní, protože se uvolní a rozvinou všechny jeho aromatické složky.