Dostatek vitaminů je pro fungování našeho organismu a udržení dobrého zdraví zásadní věc. Dlouhodobý deficit i jediného z nich může způsobit velké potíže.
Vitamin A
Vzniká z provitaminu A betakoarotenu. Je nezbytný pro dobrý zrak, zdravé sliznice i kůži a krvetvorbu.
Příznaky nedostatku: Zhoršené vidění, šeroslepost, suchá kůže, ekzémy, záněty a snížená imunita.
Zdroje: Játra, rybí tuk a tučné ryby, vejce a mléčné produkty (především plnotučné). Jako betakaroten v mrkvi, sladkých bramborách, kedlubnové nati, kapustě, špenátu, petrželi, sušených meruňkách, žlutých a oranžových melounech či dýni.
Vitaminy řady B
Skupina vitaminů s názvem B-komplex. Mezi nejdůležitější patří B2 (riboflavin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin) a B12 (kobalamin).
Příznaky: Ekzémy, afty, popraskané koutky úst, akné, padání vlasů, třepení nehtů, častá únava, špatná nálada, zapomínání, problémy se spánkem.
Zdroje: B2 – mléko luštěniny, obilniny,vejce. B5 – zelenina, ovoce, ořechy, zrniny, semena. B6 – droždí, pšeničné klíčky, zelenina, ovoce, ořechy, brambory, luštěniny. B12 – mléčné výrobky, vejce, játra.
Vitamin C
Působí jako antioxidant, posiluje imunitu, podporuje buněčný růst, tvorbu bílých krvinek, kolagenu a má další kladné účinky.
Příznaky: Únava, letargie, depresivní stavy, snížená imunita, zvýšená tvorba modřin, suchá kůže, lámavé nehty, zpomalení hojení ran, bolest končetin a kloubů, krvácivost dásní, až ztráta zubů.
Zdroje: Šípky, rakytník, citrusové plody, brambory, rajčata, papriky, růžičková kapusta, petržel, brokolice, jahody, černý rybíz, kiwi, špenát, kopřiva.
Vitamin D
Ovlivňuje pevnost kostí a zubů, reguluje metabolismus vápníku, udržuje svalové funkce a funkce imunitního systému.
Příznaky: Krátkozrakost, problémy s dásněmi, vypadávání zubů, svalová slabost, podrážděnost, depresivní nálady a poruchy spánku. Obvykle je ale poznáte až po delší době, kdy jsou následky závažnější – například řídnutí kostí či zvětšení kloubů.
Zdroje: Sluneční záření, játra, mořské ryby, rybí tuk, mandle, vejce, máslo.
Vitamin E
Tento vitamin patří k nejdůležitějším antioxidantům, chrání buňky lidského těla před volnými radikály, oxidačním stresem a pomáhá zpomalovat stárnutí buněk, ovlivňuje také tvorbu červených krvinek.
Příznaky: Neurologické potíže, snížená imunita, chudokrevnost, ztráta svalové hmoty, problémy se zrakem a rovnováhou, tvorba stařeckých skvrn.
Zdroje: Olej z pšeničných klíčků, mléko, vejce, máslo, sója, burské oříšky, mandle, semena, mák, rajčata, mrkev, hrášek, játra, vepřové a králičí maso.