Česnek
K léčbě vysokého tlaku se používal už ve starověkém Řecku. Nemusíte ho jíst celý, stačí když česnek rozkrojíte napůl a sníte nebo tepelně zpracujete jen zelený střed.
Luštěniny dvakrát týdně
Minimálně dvakrát týdně by se měly objevit ve vašem jídelníčku. Obsahují minerály, vlákninu, bílkoviny, ale žádný tuk. Jezte především hrách, čočku, sóju, fazole a cizrnu. Naklíčené luštěniny jsou ještě zdravější, protože obsahují více enzymů.
Banán je zdroj draslíku
Jeden banán denně pokryje vaší pravidelnou dávku draslíku. Ten je důležitý pro správnou funkci srdce a udržení normálního tlaku. Jelikož jde ale o ovoce s vysokým obsahem cukru, snažte se ho jíst pouze v ranních a dopoledních hodinách.
Čerstvá červená řepa
Nejlepší je jíst řepu čerstvou nebo nakládanou. Tak jsou totiž její účinky nejsilnější. Působí i jako prevence proti rakovinotvorným onemocněním. Nejchutnější je čerstvá, nakrájená na tenké plátky, s hruškou, rukolou, kozím sýrem a balzamikovým octem.