O srdce je potřeba se starat. Nemoci srdce a cév u nás totiž způsobují 47 procent všech úmrtí. Infarkt pak prodělá asi 15 tisíc osob ročně. Zdravé srdce potřebuje zdravý životní styl a do něj patří i správný jídelníček. Jaké potraviny vám pomůžou udržet ho v dobré kondici?
Černé fazole
Pro srdce výborné! Obsahují kyselinu listovou, antioxidanty, hořčík a vlákninu, které ovlivňují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Pochopitelně je lepší, když si je uvaříte sami, ale volbou mohou být i konzervované. Přidávejte je k rýži, do polévek i salátů.
Čerstvé bylinky
Ty jsou skvělé kdykoli. Zvýrazní chuť pokrmu a udělají spoustu dobrého, protože obsahují antioxidanty, které snižují hladinu cholesterolu. Zkuste sáhnout po rozmarýnu, šalvěji, oreganu, tymiánu. Zlepšují i trávení.
Ořechy a mandle
Když jich sníte denně zhruba deset, své váze neuškodíte, naopak prospějete srdci. Nejlépe ráno k snídani nebo dopoledne. Obsahují vlákninu a zdravé tuky.
Losos
Nahraďte tučné maso rybami – třeba pstruhem duhovým nebo třeba pražmou. Losos je prospěšný pro své omega-3 mastné kyseliny. Aby byl zdravější, pečte ho v alobalu s bylinkami. Ryby jezte aspoň dvakrát týdně.
Olivový olej
Nahraďte živočišné tuky těmi rostlinnými. Olivový olej extra panenský je bohatý na antioxidanty, stejně jako na mononenasycené prospěšné tuky.
Pomeranče
Tohle šťavnaté ovoce snižuje cholesterol a reguluje krevní tlak. A navíc obsahuje vysoké množství vitaminu C. Což se během zimy dost hodí. Ovesné kaše Jako snídaně je naprosto vynikající.
Zahřeje, zasytí, je rychle hotová a vybrat si jich můžete dnes už z nepřeberného množství, opravdu spoustu. Pomáhá totiž snížit LDL neboli špatný cholesterol. .