Potřebujete:
2 větší pórky, 4 středně velké brambory, 1 kostku bujonu, 4 lžíce másla, 1 kelímek smetany ke šlehání (pokud hubnete, můžete ji vynechat), špetku muškátového květu, pepř, sůl
Postup:
Brambory a především pak pórek, mezi jehož listy se skrývá písek či hlína, dobře očistěte. Pórek potom nakrájejte na nudličky, brambory na menší kostičky.
V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm několik minut brambory s pórkem. Přilijte alespoň litr vody, přidejte bujon a nechte vařit, dokud brambory zcela nezměknou.
Zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem na řidší krém. Dochuťte ho pepřem, solí a muškátovým květem. Hotovou polévku můžete ještě zjemnit smetanou a poté ji nechat krátce prohřát.
Podávejte s nasucho opečenými topinkami či toustíky..