Tento lehký a svěží koláč s čerstvými pomeranči potěší každého milovníka sladkostí. Můžete také použít pomeranče kandované.
Potřebujete:
✿ 150 pomerančové šťávy
✿ šťáva z ½ citronu
✿ 200 g cukru krupice
✿ 2 pomeranče
Korpus:
✿ 110 g másla
✿ 100 g cukru krupice
✿ 2 vejce
✿ 125 g polohrubé mouky
✿ 1 lžičku kypřicího prášku
✿ špetku soli
✿ hrubou mouku a tuk na vymazání formy
1. Do kastrolku nalijte pomerančovou a citronovou šťávu, přidejte cukr a pomalu zahřívejte. Nechte vařit na mírném plameni, až se sirup zredukuje na polovinu, a odstavte.
2. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně zašlehávejte vejce, pak zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli. Těsto dejte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte v troubě při 170 °C asi 35 minut dozlatova.
3. Ještě horký upečený koláč lehce propíchejte párátkem a potřete ho připraveným sirupem. Pomeranče dobře omyjte, a nakrájejte je na tenké plátky, případně jim ořízněte kůru a poklaďte jimi povrch koláče.
Pomerančový koláč, to zní jako skvělá volba na víkendový dezert! Ještě nikdy jsem ho nedělala, ale za zkoušku to stojí.