Skvělá pomerančová chuť v kombinaci s aromatickým kořením je pro zimu to pravé.
Potřebujete:
✿ 3 kg pomerančů
✿ kůru z 1 pomeranče
✿ 650 g cukru
✿ 10 g ovocného pektinu
✿ 1 lžičku kyseliny citronové
✿ 1 celou skořici
✿ 3 hvězdičky badyánu
✿ 5 hřebíčků
1. Pomeranče oloupejte, odstraňte blanky a pecičky a dílky nařezejte na tenké plátky. Kůru nastrouhejte najemno, z cukru odeberte jednu lžíci a zbytek smíchejte s pomerančovými plátky a kořením v hrnci.
2. Přiveďte k varu, přidejte kyselinu citronovou a pak pektin smíchaný se lžící cukru. Dobře promíchejte a 1–2 minuty vařte. Kápněte trochu směsi na talířek – pokud nestéká, máte hotovo. Jinak ještě chvíli povařte.
3. Koření vyndejte a horkou marmeládu přelijte do vyvařených ještě teplých sklenic a uzavřete víčky. Skladujte na chladném temném místě.