Suroviny:
1,5 kg nízkého roštěnce
60 g másla
100 ml worcesterské omáčky
100 ml řepkového oleje
3 lžíce anglické hořčice (lze nahradit plnotučnou)
nahrubo drcený pepř
sůl
Postup:
Maso očistěte, odblaňte a svažte kuchyňským provázkem, aby vznikl váleček. Důkladně je ze všech stran osolte, potřete hořčicí a posypte drceným pepřem.

Nakonec je pokapejte worcesterskou omáčkou, přikryjte potravinářskou fólií a nechte odležet přes noc v lednici. Měli byste je několikrát otočit. Troubu rozehřejte na 150 °C.

Maso vyndejte z lednice a nechte alespoň hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Rozpalte pánev, vlijte do ní olej a maso v něm zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Přendejte je na plech, vložte do rozehřáté trouby a pečte 30–35 minut.
V rendlíku rozehřejte máslo, hotový rostbíf vyndejte z trouby, odstraňte provázek a maso ihned máslem potřete. Nechte na plechu 15 minut odpočinout.
Rostbíf nakrájejte a podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami a remuládou nebo tatarskou omáčkou.
Na ideálně upečený rostbíf potřebujete zkušenost, pokud ji nemáte, pořiďte si teploměr. Teplota ve středu masa nesmí přesáhnout 55 °C.
Maso po vyndání z trouby musíte nechat odpočinout. Kdybyste to neudělali a ihned je nakrájeli, vyteče z něj šťáva a bude tuhé.
Pokud chcete rostbíf podávat jen studený, zbavte ho kuchyňského provázku až poté, co vychladne. Teprve poté jej nakrájete a servírujte, třeba s hořčicí, čerstvou i nakládanou zeleninou a smetanovým křenem.
Miluju pečené maso, ale nevěděla sem, že se musí chvíli nechat odpočinout. To musím zkusit, snad se povede stejně dobře jako na fotce!
Tento recept na rostbíf vypadá opravdu lákavě! Díky za tip, budu si muset co nejdřív pořídit ten teploměr, abych to zvládla přesně podle pokynů.
Super recept, takhle šťavnatý rostbíf je pecka! Jen bych to asi ještě trochu víc osolila, aby měl výraznější chuť. Na večírek ideální!