Suroviny:
6 porcí štiky
1 menší cibule
10 kuliček černého pepře
6 kuliček nového koření
troška tymiánu
200 ml bílého vína
Na omáčku:
60 g másla
30 g cibule
60 g hladké mouky
750 ml masového vývaru
125 ml červeného vína
50 g mandlí
50 g rozinek
50 g perníku
kousek citronové kůry
šťáva z 1 citronu
30 g cukru
sůl
Postup:
Oloupanou cibuli a koření povařte v osolené vodě s vínem asi 15 minut. Osolené porce štiky vložte do vývaru a na mírném ohni vařte zhruba 6 minut. Pak rybu vyjměte.
Z mouky, másla a drobně nakrájené cibule usmažte světlou jíšku, podlijte ji vývarem a vařte 15 minut. V omáčce rozvařte nastrouhaný perník a propasírujte ji sítem, přilijte víno, citronovou šťávu a osolte.
Vmíchejte cukr, rozinky, oloupané nasekané mandle, nastrouhanou citronovou kůru a vše prohřejte. Štiku servírujte s vařenými bramborami a přelitou sladkou omáčkou.