Suroviny:
4 velké brambory
150 g cheddaru
120 g slaniny
sůl
pepř
1 lžíce másla
jarní cibulka
zakysaná smetana
Postup:
Brambory omyjte, osušte je papírovou utěrkou a na několika místech je propíchejte vidličkou. Vložte je do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi hodinu. Mezitím si nakrájejte slaninu na kostičky, opečte ji na pánvi a slijte z ní vypečený tuk.
Upečené brambory nechte asi 15 minut odpočinout, poté je ve středu rozkrojte nožem a lžící z nich vydlabejte vnitřek tak, abyste nepoškodila slupku. Slaninu smíchejte s bramborovou dužinou, máslem a strouhaným cheddarem.
Směs osolte, opepřete a naplňte jí vydlabané brambory. Plech vraťte do trouby asi na 10 minut, aby se sýr roztekl a brambory lehce zezlátly.
Upečené brambory můžete podávat jako vydatnou přílohu k masu, skvěle však poslouží i jako hlavní chod, doplněné o lžíci zakysané smetany a posypané nadrobno nasekanou jarní cibulkou.
Plněné brambory se sýrem jsou skvělý nápad na rychlou večeři! Miluju kombinaci brambor a cheddaru, určitě to doma zkusíme.