Suroviny: 1 kg starých brambor asi 300 g hladké mouky polohrubou mouku na podsypání rozpuštěný tuk na promazávání (husí nebo kachní sádlo, případně máslo) Na náplň:
1 lžíce sádla středně velkou cibuli 300 g kuřecích jater 1 lžíce plnotučné hořčice špetka mletého kmínu sůl a pepř
Postup: Uvaříme oprané brambory ve slupce a odložíme do chladu.
Na druhý den je oloupeme a prolisujeme. Pak si připravíme do hrníčku rozpuštěný tuk a rozpálíme nasucho těžkou litinovou pánev. K bramborám postupně přidáváme hladkou mouku tak, aby vzniklo těsto, které nelepí.
Na válu vytvoříme z těsta širší váleček. Ukrojíme kousek a za podsypávání polohrubou moukou vyválíme na tenkou placku. Na pánvi opečeme z obou stran tak, aby na placce naskákaly drobné hnědé puchýřky, trvá to jenom chvíli.
Přeneseme na talíř a z obou stran pořádně potřeme tukem. Pánev dobře očistíme od opadané mouky papírovým ubrouskem a upečeme další placku. Dáme na první upečenou a tukem potřeme už jenom vrchní stranu.
Znovu pánev očistíme od zbytků mouky a takto připravíme všechny lokše. Podáváme jako přílohu nebo je naplníme třeba touto skvělou náplní z jater: Na sádle orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájená játra a opečeme dohněda.
Opepříme, okmínujeme, přidáme hořčici, podlijeme trochou vody a játra asi 10 minut dusíme. Osolíme a necháme trochu zchladnout. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem, když je příliš hustá, můžeme přidat kousek másla nebo kachního sádla.