Velikonoční stůl v Polsku se neobejde bez plněných vajec Jsou chutná a snadná na přípravu, vybrat si můžete jak studenou, tak smaženou.
Potřebujete:
6 větších vajec 8 plátků šunky, 4 lžičky žervé nebo lučiny, 4 lžičky zakysané smetany, 2 lžičky hořčice, sůl, čerstvě mletý pepř, cherry rajčata nebo jiná zelenina na ozdobu, 2 lžičky zelené petrželky, 1 hrnek strouhanky a máslo na smažení
Postup:
Vejce uvařte natvrdo. Když vychladnou, rozkrojte je napůl a vyloupněte žloutky. Ty dejte do mísy, přidejte žervé nebo lučinu, zakysanou smetanu, hořčici, sůl, pepř a na kostičky nakrájenou šunku. Vše dobře promíchejte.
Touto směsí bohatě naplňte půlky vajec a povrch dozdobte kousky rajčátek nebo jiné zeleniny či bylinkami a nasekanou petrželkou.
Vyzkoušet můžete i smaženou verzi. Naplněná vejce posypejte strouhankou, polijte rozehřátým máslem a pečte v troubě na gril, dokud strouhanka nezezlátne.