Mrkvová
Oranžová šťáva je plná betakarotenu, vitaminů B, C, D a K. Je také zdrojem selenu, který pomáhá tělu zbavovat se škodlivých volných radikálů.
Postará se o krásnou a zdravou pokožku se zlatavým tónem, a porostou vám díky ní rychleji vlasy a nehty. Abyste z ní dostali látky rozpustné v tucích, přidejte do ní pár kapek olivového oleje.
Z červené řepy
Zvyšuje vitalitu, čistí krev, prospívá játrům, ledvinám i lymfatickému systému. Díky vysokému obsahu křemíku po ní budou vlasy a nehty pevnější a pleť pružnější. Po pár měsících její konzumace budete vypadat o několik let mladší.
Šťáva z červené řepy je silná, proto jí nepijte více, jak 200 ml najednou. Nejlepší je namíchat ji s dalšími šťávami.
Ananasová
Přesto, že obsahuje poměrně dost cukru, můžete ji využít, když chcete zhubnout. Obsahuje enzym bromelain, který zlepšuje trávení a optimalizuje využití tuků v těle. Zároveň působí protizánětlivě a má výrazné pročišťující účinky.
Ananasovou šťávu je nejlepší konzumovat čtvrt hodinu před jídlem, stačí jedna sklenice (přibližně 200 ml).
Bramborová
Šťáva z brambor nemá sama o sobě skoro žádnou chuť. Proto je možné kombinovat ji s dalšími šťávami. Přispívá k udržení hladiny krevního cukru a pomáhá proti záchvatům tzv. vlčího hladu.
Je tedy vhodná pro všechny, kdo chtějí snížit svou váhu. Také očišťuje trávicí trakt a účinně pomáhá při akné a ekzémech.
Z červeného zelí
Má skvělé účinky na pleť, pomáhá při trávicích obtížích a jako prevence nádorových onemocnění. Obsahuje látky, které mají blahodárné účinky na regeneraci sliznic. Velkou výhodou je, že na rozdíl od syrového či kysaného zelí nevyvolává plynatost.
Proč odšťavovat a na co si dát pozor
Sníst najednou dvě jablka, jeden pomeranč, tři mrkve a malou červenou řepu nezvládne každý. Vypít jednu sklenici šťávy, kterou z tohoto množství získáte, není ale žádný problém.
Když vypijete šťávu, přecházejí vitaminy a minerály do krevního oběhu téměř okamžitě. Šťávy tělo zároveň čistí a zásobují důležitými látkami. Pravidelné pití šťáv vede ke zlepšení všech tělesných funkcí.
Začněte s pitím cca 200 ml šťávy denně a postupně množství zvyšujte. V zimě přidejte zahřívací koření, jako je zázvor nebo skořice. Chcete-li zhubnout, dávejte přednost šťávám ze zeleniny.