Potřebujete:
1 vepřové koleno, 500 ml černého piva sladší chuti, sůl
Na marinádu:
150 ml černého piva sladší chuti, 2 lžíce třtinového cukru, 3 cm velký kousek zázvoru, 4 lžíce ostrého kečupu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce dijonské hořčice, 4 stroužky česneku
Postup:
V kastrůlku zahřejte pivo s cukrem a za stálého míchání cukr rozpusťte. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nasekaný zázvor a na malém plameni lehce provařte asi 8 minut. Poté přidejte kečup, hořčici a sójovou omáčku a nechte provařit ještě 5 minut.
V jednom místě prokrojte koleno až ke kosti. Do kůže na celém koleni udělejte hluboké zářezy. Koleno důkladně osolte, sůl zapracujte do zářezů. Osolené koleno dejte do velké mísy a potřete marinádou, kterou velmi důkladně vetřete do zářezů.
Zbytkem marinády koleno polijte. Mísu přiklopte a nechte koleno v chladu 24 hodin marinovat.
Koleno dejte do hlubšího pekáče spolu s marinádou z mísy. Podlijte koleno pivem a vložte do trouby předem vyhřáté na 220 °C. Pečte 25 minut.
Teplotu snižte na 150 °C. Koleno pečte podle velikosti až 3 hodiny. Během pečení jej přelévejte pivem a výpekem. .