Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici.
Potřebujete:
✿ 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…)
✿ 1 palici česneku
✿ 2 cibule
✿ 4 lžíce olivového oleje
✿ 2 lžičky mleté uzené papriky
✿ 2 lžičky římského kmínu
✿ 60 ml medu
✿ 3 lžíce balzamikového octa
✿ 3 lžičky rozmarýnu
1. Zeleninu dobře omyjte hrubou houbičkou, slupku odstraňte, jen pokud je to nutné. (Určitě neloupejte červenou řepu, obarvila by ostatní zeleninu.) Oloupejte cibuli a česnek. Nakrájejte vše na větší díly, menší kusy a stroužky česneku nechte vcelku.
2. Ve velké míse promíchejte olej, med, ocet a koření. Vsypte zeleninu a promíchejte, aby se každý kousek obalil. Rozložte ji v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem.
3. Osolte, opepřete a pečte při 180 °C za občasného obracení asi 40 minut, až bude zelenina měkká. Podávejte jako samostatné jídlo, přílohu nebo zeleninu využijte jako přísadu do salátu.