Hlíva ústřičná je plná betaglukanů, které zvyšují odolnost proti virovým, bakteriálním i plísňovým infekcím a tvrdí se, že působí i preventivně proti nádorům.
Příprava: 50 min
Náročnost: x
Cena: 100 Kč
Potřebujete:
500 g hlívy ústřičné
2–3 palice česneku
1 větší cibuli
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
hrst bylinek (rozmarýn, tymián, majoránka, šalvěj)
sůl, hrubě mletý pepř
¼ zelí
1 papriku
1 Hlívu očistěte a vsypte do pekáčku. Přihoďte nevyloupané jednotlivé stroužky česneku, oloupanou cibuli nakrájenou na kolečka, přidejte olej, máslo, rozmarýn a šalvěj. Osolte, opepřete a vše promíchejte.
2 Dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 30–45 minut. Mezitím si připravte zeleninovou oblohu – zelí nakrájejte na nudličky, papriku na proužky nebo kolečka. Nebo použijte jakoukoli jinou zeleninu.
3 Pečenou hlívu podávejte posypanou zelenými bylinkami se zeleninovou oblohou, můžete ji také doplnit bramborovou kaší nebo opečenými brambory.